Skrevt d. 06.12-2022

Motion og stimulering af en japansk spids

For at vide hvordan man bedst muligt tilgodeser de behov som en japansk spids har i forhold til motion og stimulering, er det nødvendigt at vide en smule om racens temperament og personlighed. For det er nemlig ikke alle hunde der har de samme behov og ikke alle hunde der har brug for den samme type og mængde af hverken mental eller fysisk aktivering. Læs med i guiden her og bliv klogere på den japanske spids, samtidig med at du kan lære mere om, hvordan du bedst muligt giver motion og stimulering til racen. 

Japansk Spids Motion

Racens temperament 

En japansk spids er en hund af den race der hører under klassen spidshund, hvilket navnet også antyder. Der er her generelt set tale om en hund der har tendens til at være egenrådig og samtidig have et utrætteligt fysisk gå på mod. Det er altså ikke særlig nemt at køre en japansk spids fysisk træt, her skal der andre metoder til. For med en japansk spids, er der her en race der er avlet til at kunne modstå selv de største udfordringer. Oprindeligt har spidshundene været avlet til at kunne stå stand med en bjørn eller andre store rovdyr i jagten, ligesom at den har skulle holde mus, rotter og andre skadedyr fra gården. En spidshund har med arbejdet også været en hund der har skulle holde vagt og sørge for at give tegn når der er kommet fremmede til matriklen. 

Den japanske spids 

Den japanske spids er en spidshund der stammer fra Japan og Østen. En hund der i dag mest er anvendt som selskab og mindre til medhjælp på gården eller jagten. Til trods for at den japanske spids i mange år er blevet avlet til at være godt selskab, så er den alligevel nedstammende fra racer der flittigt og effektivt har været foretagende som et brugsdyr og en medhjælp, hvoraf den har disse egenskaber med sig og instinkter. En japansk spids er måske mindre aktiv, vagtsom og jagende som andre spidshunde racer, men den har det alligevel i sig, hvilket du skal tage med dig i tankerne omkring motion og stimulering af hunden i hjemmet og familien. 

Kræver gode gåture 

Når der er tale om en spidshund som den japanske spids, så er det ikke at forvente, at den kan nøjes med en enkelt kort gåtur i løbet af dagen og så har den fået den motion der er nødvendig. En japansk spids skal gerne ud og gå flere gange dagligt og kan sagtens holde til at komme med på løbe- og eller cykel-turen. Ligeledes vil det være ideelt for sådan en race, at komme ud hvor den kan løbe frit, eller i hvert tilfælde være i det fri med lang line, så den kan spæne, snuse og gøre alt det som en hund af denne type nu engang elsker at gøre. Et hjem med et større udendørsareal er derfor også at foretrække, for at det er muligt at løbe frit i en indhegnet have når der er behov for dette. 

Stimulering Japansk Spids

Et klogt hoved 

En japansk spids er en hund der er lidt mere kvik en andre racer. Her er der tale om en hund der har brug for at bruge hjernen og stå overfor udfordringer der kræver at den skal tænke sig lidt om. Med flere forskellige former for mental stimulering, får du en hund der hurtigt bliver træt frem for at sammenligne med den fysiske aktivitet. Hvis den kan bruge næsen er den i sit es, ligesom hvis den kan få lov til at samarbejde med sin ejer om fælles opgaver, som eksempelvis redningsarbejde, lydighedstræning eller blot det at lede efter mus i den ny høstede mark eller løbe med bølgerne på stranden. Du vil hurtigt opleve, at din japanske spids har mod på endnu flere opgaver når først i er kommet i gang og lærer at koncentrere sig i længere tid ad gangen. 

Hvorfor er det nødvendigt med mental stimulering?

For alle hunde gælder det, at de skal kunne slappe af både fysisk og mentalt og det gør de kun hvis de får lov til at blive stimuleret tilstrækkeligt, ud fra de behov de forskellige racer har. For en japansk spids er det ikke nok med den fysiske motion, her skal der også bruge hjernekapacitet før end at det er muligt kunne lægge sig roligt tilbage i dynerne eller i sofaen. Hvis ikke den mentale stimulering finder sted i hverdagen, så vil du opleve en hund der selv finder på udfordringer og løsninger, som blandt andet når den er alene hjemme og der er møbler der kan skilles ad, eller et guld der kan graves op for at lede efter mus eller lignende. 

Gode ideer til mental aktivering 

Der er flere måder du kan aktivere din japanske spids mentalt. Det er mere eller mindre kun din fantasi der sætter grænser, for hunden er med garanti med på det hele. Det kan være en fordel med en god gåtur inden at den japanske spids eventuelt skal være alene hjemme, hvor den samtidig får aktiviteter den kan foretage sig indtil du er hjemme igen, se med her for eksempler: 

- Køb en aktivitetsbold eller kom hundens foder i en flaske der kræver omtanke for at blive tilgængeligt

- Lad stimulerende legetøj ligge fremme i det rum hvor den japanske spids er alene hjemme. 

- Lad eventuelt hundens foder blive spredt ud over gulvet inden du går ud af døren, så den både skal bruge snuden og kroppen for at finde frem til maden.