Parodontose hos hunde

Dato 16.09.2022 4 min

Hos hunde kan tandsten medfører parodontose, som på dansk kaldes tandløsning. Bakterier der koloniserer tynde og bløde belægninger på tændernes yderside, som bliver til plak der forkalkes når det kommer i forbindelse med spyt, kan give store problemer for hundene. Her på siden gør vi dig klogere på, hvad parodontose egentligt er.

 

Symptomer på parodontose

Ofte starter det for hundeejeren med, at de opsøger dyrlægen fordi hunden lugter dårligt ud af munden. I nogle tilfælde opdager ejeren selv tandsten, og symptomer som mindre ædelyst kan også spille ind. Parodontose kan komme til udtryk ved, at hunden har sværere ved at tygge sit foder, eller at tandkødet let begynder at bløde når hun spiser eller tygger i tyggeben. Hunden kan samtidig blive påvirket i forhold til dens humør, da de smerter parodontose kan medføre, kan gøre hunden i dårligere humør. Derfor ser man ofte også, at hundeejeren har opsøgt dyrlægen, fordi hunden har ændret adfærd.

 

Hvilke hunde rammes mest

Parodontose afhænger faktisk i høj grad af hvilken type hund det er og størrelsen på hunden. Nogle hunde er nemlig mere disponerede for at blive ramt af parodontose end andre hunderacer. Blandt de hunderacer, som klart rammes mest, er dværg gravhund, dværgpuddel, chihuahua, cavalier king charles spanien og yorkshire terrier. Derudover er det en generel ting, at små hunde rammes oftere end store hunde, da de oftere lettere får tandsten og dermed parodontose.

 

Sådan udvikles sygdommen

Når parodontose har stået på længe, vil nogle tænder med stor sandsynlighed ikke kunne reddes, da de ikke fæstner tilstrækkeligt til kæbeknoglen. Bakterierne trives godt i huller og lommer omkring en eller flere af tændernes rødder og sygdommen vil derfor fortsætte. Det er derfor vigtigt, at man får behandlet parodontose, så snart man opdager det, da det hurtigt kan blive meget værre. Det er ikke usædvanligt, at der ses blødninger og fisteldannelser, når sygdommen er fremskreden. Ved fremskreden parodontose er det ofte nødvendigt at trække de ramte tænder ud. Er tandlommerne derimod ikke så dybe, er der håb for, at tænderne ikke behøves, trækkes ud. Her kan man lave en tandrensning og en række forebyggende tiltag, og så vil tandkødet med stor sandsynlighed fæstne sig til tandroden igen. Den mistede del af købeknoglen, kan dog ikke genskabes.

 

Behandling af parodontose

Den optimale behandling er forebyggende, og sker altså inden, at hunden for alvor får parodontose. Den tandsten, som er mest skadelig, sidder skjult oppe under tandkødsranden, og det er her bakterier der forårsager parodontose vokser. For at forhindre sygdommen, skal denne tandsten fjernes jævnligt, og her er det nødvendigt med en professionel tandrensning hos dyrlægen, da hunden skal bedøves. Når hunden er bedøvet, kan man også lettere undersøge omfanget og trække eventuelle tænder ud, hvis det er nødvendigt. Når dyrlægen foretager tandrensningen, kan der også laves opmålinger, som gør, at man kan følge sygdommens udvikling, og dermed sikre, at det ikke går i den forkerte retning fra gang til gang. Har man en af de hunderacer, som er meget disponeret for at blive ramt af parodontose, bør man jævnligt få tilset tænderne, også selvom, man ikke har mistanke om et problem. Røntgen kan desuden være et værdifuldt hjælpemiddel i behandlingen af parodontose, da man her kan se hvilke skader der er og opdage eventuelle tandbylder. Hos nogle hunde nedbrydes hundens tænder indefra, og det vil man også kunne opdage på røntgenbilleder.

 

Sådan forebygges parodontose

Det er vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på, at parodontose kan være et problem, og derfor allerede fra hunden er hvalp gør sit for at forebygge sygdommens opståen. Forebyggelse er den bedste måde at undgå parodontose på. Den mest effektive måde at forebygge parodontose og generelle problemer med tænderne hos hunde, er ved at børste hundens tænder dagligt. Derudover anbefales det, at man kigger hunden regelmæssigt i munden og i øvrigt lader dyrlægen tjekke hundens tænder en gang om året. Dette er i særdeleshed gældende, når man ejer en mindre hund eller en af de racer, som oftest rammes. Derfor kan det være en god idé at rådføre sig med dyrlægen, da nogle af de større hunderacer ikke har brug for tandbørstning, men derimod kan rense tænderne ved at have tyggeben og legetøj at bide i.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør man ved parodontose?

Har man mistanke om, at hunden er ramt af parodontose, er det vigtigt, at man opsøger dyrlægen med det samme. Dyrlægen kan behandle hunden og forebygge, at sygdommen bliver værre og breder sig til andre tænder, end dem der allerede er ramt.

Hvordan skal hundens tandkød se ud?

Hundens slimhinder, og dermed også tandkødet, bør være laksefarvede. Er slimhinderne røde, kan det være tegn på stress eller infektion, mens meget blege slimhinder, kan betyde indre blødningen. Nogle forgiftninger kan give sorte kanter i tandkødet. Ser man misfarvninger på tandkødet, bør man altid kontakte sin dyrlæge.

Hvordan ser jeg om hunden har ondt i sine tænder?

En hund kan ofte skjule tandpine længe, men ofte kommer det til udtryk ved ændret adfærd eller ved, at hunden har mindre lyst til at spise eller har sværere ved at spise. Er dette tilfældet, bør man kontakte sin dyrlæge med det samme.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på