De mest almindelige sygdomme hos hunde

Dato 08.09.2022 4 min

Lige meget hvor meget vi passer på vores hund eller hunde, så kan man risikere, at hunden bliver syg eller får helbredsmæssige problemer i løbet af dens liv. Der er nogle sygdomme, der er mere almindelige end andre og her på siden får du en oversigt over nogle af de mest almindelige sygdomme, der kan ramme hunden. Hvilke sygdomme der rammer hunden, afhænger ofte af hvilken race det er, og man opdager lettest, at hunden har problemer, hvis man ser ændringer i dens normale adfærd. Det er derfor vigtigt, at man som hundeejer er opmærksom på hundens adfærd, da det ofte kan være en indikation på dens helbredsmæssige tilstand.

 

Hudproblemer hos hunde

En af de ting som flest hunde døjer med eller kommer til at døje med i løbet af deres liv, er hudproblemer. Netop hudproblemer er en af de mest hyppige årsager til, at hunden kommer et smut forbi dyrlægen. Hudproblemer kan vise sig på mange forskellige måder hos hunden, men ses ofte ved at hunden klør sig, får rødme i huden, har hævelser i huden, har betændte områder, skællende hud, hårtab eller forandringer i pelsen hårkvalitet. Der kan være mange årsager til, at hunden får hudproblemer, men i de fleste tilfælde skyldes det parasitter, allergi eller infektion i pelsen og huden.

Huden er det største organ og netop huden viser ofte tydeligt hvordan hundens generelle helbred er. En hund bør have en skinnende og glat pels uden de store uregelmæssigheder, og hvis du opdager ændringer, er det altid en god idé at kontakte dyrlægen.

 

Urinvejsproblemer hos hunde

En anden ting som mange hunde døjer med, er urinvejene, og mange opdager det først når det er for sent at gøre noget ved. Hundens urinveje består af nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret, og ofte er urinvejsproblemer opstået på grund af en infektion i et eller flere af disse områder. Hunde kan desuden få blæresten, urinkrystaller, nedsat nyrefunktion, pyometra hos hunhunde eller forstørret prostata hos hanhunde. Særligt ved unge hunde og hvalpe opdager man det ikke, da man tilskriver f.eks. ufrivillige vandladning med manglende renlighed. De mest almindelige symptomer på urinvejsproblemer er nedsat appetit, øget drikkelyst, ukontrolleret vandladning, blodig eller uklar urin, sløvhed, kramper, smerter og ømhed i maveregionen. Disse symptomer skal man være meget opmærksom på og reagere på med det samme.

 

Øreproblemer hos hunde

Mange hunde har også problemer med deres ører igennem livet. Øreproblemer kan forårsage en voldsom kløe og være meget smertefuldt for hunden. Ofte er det snavs, støv eller andre fremmedlegemer der vinder vej til øregangen og volder problemer for hunden. Man kan ofte opdage øreproblemer ved at hunden klør sine ører, ryster på hovedet, holder hovedet på skrå eller har svært ved at blinke med øjet i den side, hvor den har problemer med øret. Derudover bør man være opmærksom på misfarvet ørevoks eller dårlig lugt fra ørerne, da det kan være tegn på infektion. Et sundt øre er rent, let fedtet og uden synlig ørevoks og snavs i store mængder.

 

Øjenproblemer hos hunde

Den fjerde ting, som mange hunde døjer med, er øjnene. Langt de fleste øjensygdomme vi kender fra mennesker, kan også ramme hunde, og det er altså ikke usædvanligt, at en hun bliver ramt af grå eller grøn stær, hornhindesår, inflammationer eller nethindeopløsning. De mest almindelige tegn på øjenproblemer hos hunde er rødme og pus i øjet, sammenknebne øjne, store pupiller, lysfølsomhed og uklare hornhinder. Øjnene er præcis som hos mennesker følsomme, og det kan derfor være svært at skelne mellem et reelt problem og almindelig irritation. Øjensygdomme kan blive alvorlige, og derfor er det vigtigt, at man er opmærksom og reagere ved de tegn der viser sig.

 

Mave- og tarmproblemer hos hunde

Den sidste ting som rigtig mange hunde rammes af i løbet af livet, er en form for mave- eller tarmproblemer. Dette er en bred betegnelse for ting der rammer hundens fordøjelsessystem, og gør, at det ikke fungerer optimalt. Der kan være mange årsager til disse problemer. F.eks. kan det skyldes virus, bakterier, fremmedlegemer, hormonelle sygdomme, sygdomme i bugspytkirtlen eller et immunsystem, som ikke fungerer optimalt. Symptomerne vil ofte være kvalme, diarre, blodig afføring, opkast, mavesmerter, mangel på appetit og vægttab, og det er netop disse symptomer, som man bør være opmærksom på.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke sygdomme kan hunde få?

En hund kan få rigtig mange sygdomme og faktisk kan en hund rammes af mange af de sygdomme, som mennesker også rammes af. Det betyder, at de kan blive ramt af alt fra grå stær til kræft, mens de også har sygdomme, som er mere specifikke for hunde. Heldigvis er hunde normalt ret sunde, men man skal som hundeejer være opmærksom på, at en hund kan rammes af mange forskellige sygdomme gennem livet. Nogle mere alvorlige end andre.

Hvordan ved jeg om hunden er syg?

Alt efter hvad hunden fejler vil den have forskellige symptomer. Som hundeejer er det vigtigt, at man er opmærksom på ændringer i hundens adfærd og ve og vel. Det er ofte dette der vil indikere om hunden er syg. Er man i tvivl bør man altid rådføre sig med en ekspert eller en dyrlæge, som kan svare på, om hunden er syg eller ej. Symptomer kan være alt fra kløe til feber og videre til hyppig vandladning eller problemer med at spise. Der er altså mange symptomer, der kan indikere, at hunden er blevet syg.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på