Sådan vænner du føllet fra

Dato 25.08.2022 4 min

Har du fået føl skal du nok til at tænke på, hvordan du vænner føllet fra sin mor. Når føllet er mindst 6 måneder kan man begynde at vænne det fra sin mor, og her er der forskellige ting, der er vigtige at være opmærksom på.

 

Vigtigheden i planlægning

Det er vigtigt at planlægge fravænningen af føl, da det er en stor omvæltning i føllets liv, og det gælder derfor om at have god tid, så det bliver mindst muligt stressende for føllet. Fravænningstidspunktet er den første store omvæltning i føllets tilværelse, og det gælder om at gøre det så lidt stressende som muligt. Planlægningen starter allerede uger inden føllet skal vænnes fra. Det gør det eksempelvis gennem, at føllet lærer at spise det foder, som den skal have i fremtiden, så den ikke længere kan drikke mælk fra din mor. Man lærer nemmest føllet at spise krybbefoder, ved at give den sit eget foder, når man fodrer morhoppen. Der kan fås såkaldte følkrybber, hvor hoppens mule ikke kan være, og på den måde kan man undgå, at hoppen tager foderet før føllet har nået at spise det. Det er vigtigt at vælge det rette foder til føllet, og er man i tvivl kan man rådføre sig med en foderekspert.

 

Lær føllet at blive håndteret

Før man vænner føllet fra, er det vigtigt, at man har øvet flere basale ting, som eksempelvis at trække med det. Det kan også være en god idé at øve føllet i at være bundet, inden man vænner det fra, og det kan man f.eks. gøre når den skal spise. Her kan man binde føllet let fast i nærheden af krybben. Så kan den vænne sig til modstanden fra opbindingen samtidig med, at den får lækkert foder. Så er der større sandsynlighed for, at det bliver en god oplevelse. Husk også, at føllet skal være vant til at spise stråfoder, da det er altafgørende for optimal trivsel, at en hest har masser af grovfoder til rådighed, når der ikke er græs. Det bør være letfordøjeligt stråfoder, da føllets mave endnu ikke er klar til mere drøjt stråfoder.

 

Forbered hoppen på fravænning

Det er ikke kun føllet der skal forberedes på fravænningen, men også hoppen. Hoppen skal have sænket mælkeproduktionen, da der ellers er stor risiko for, at hun får meget spændt yver eller i værste fald yverbetændelse, når føllet vænnes fra. Mælkeproduktionen kan nedsættes ved at skære en stor del af hoppens kraftfoder fra i dagene op til fravænning. Det kan også være en god idé at fravænne føllet roligt over et par uger. Man kan f.eks. starte med at lade dem stå i boks ved siden af hinanden og blot adskille det et par timer. Efter et par dage, kan man lade føl og hoppe stå hver for sig om natten, men sammen på folden om dagen.

 

Føllets fremtid

Når føllet først er vænnet fra sin mor, gælder det om at sætte alt ind på at sikre føllet en god fremtid. Det gøres blandt andet gennem korrekt fodring, som er alt afgørende for føllet fremtid. Man skal sikre en optimal balance i fodringen af føllet og unghesten. For voldsom fodring kan føre til for hurtig vækst og dermed give større risiko for OCS, Epiphysitis, wobblers og lignende, og det er derfor vigtigt ikke at overfodre føllet. Omvendt skal føllet selvfølgelig også have nok foder til, at det kan udvikle sig og ikke sulter. En god start er at give føllet masser af let stråfoder, og så sørge for, at den får de optimale mineraler og vitaminer ved siden af. Vækstforstyrrelser kan også opstå ved for lidt motion eller motion på for hårdt et underlag. Både i fravænningsprocessen og når føllet skal udvikle sig, er det vigtigt at holde godt øje. Du skal kontakte dyrlægen hvis hoppen viser tegn på yverbetændelse eller hvis føllet viser tegn på ubehag, ligger mere ned eller ligefrem halter. Hvis du er opmærksom, er der større sandsynlighed for, at du vil stå med en rask og glad unghest om 3-4 år, når den er klar til at blive ridehest.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår vænner man føl fra?

Man kan begynde at vænne føllet fra når det er ca. 6 måneder gammel, og nogle hesteejere venter til senere. Når føllet er vænnet fra hoppen, kan det flytte til sit nye hjem, hvis det f.eks. er solgt.

Skal jeg træne mit føl?

Ja det er en rigtig god idé at træne sit føl, så bliver det meget nemmere, når du engang skal lære sin unghest at blive redet. Du skal selvfølgelig ikke træne dit føl hårdt, men du gør klogt i at øve den i at blive trukket, få løftet ben og være opbundet på staldgangen. Det gør det nemmere i fremtiden, og det er sundt for føllet at blive håndteret.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på